Arıza Işığı Yandığında Motordaki Arızayı Nasıl Tespit Edebiliriz?

Arabanızın motorunun aniden stop etmesi endişe vericidir. Bundan daha endişe verici olansa araba sürerken motorun stop etmesidir. Hareket halinde bir arabanın stop etmesi sadece sizi değil arabanızın içinde bulunan yolcuları da riske atar. Bu durumda arabanın stop etmesine neyin neden olduğunu bulmak ve bu durumu nasıl gidereceğinizi bilmek son derece önemlidir.

Güvenliğinizi artırmanın yolu, arabanızın stop etmesine neden olabilecek olası nedenleri ve bunların çözümlerini bilmekten geçer. İşte arabanızın stop etmesine neden olabilecek beş neden!

1) Aküde Meydana Gelen Problemler

Akü, motorun ana yardımcılarından biridir. Arabanız çalışsa bile aşınmaya yüz tutmuş bir pil, sürüş anında motorunuzun durmasına neden olabilecek nedenlerden biridir. Pil terminalindeki bir aşınma motorun yeterli voltaj almasını engelleyerek yolda kalan bir araba ile karşılaşmanıza neden olabilir. Bu nedenle emin olmak için pil kablolarınızda herhangi bir belirti olup olmadığını kontrol edin. Tamirciniz, akünüz bitip bitmediğini bir voltmetre yardımı ile ölçerek akünüzü bitip bitmediğini söyleyebilir. Bu şekilde akünün değiştirilmesi gerekip gerekmediğini veya terminallerin temizlenmesi gerekip gerekmediğini anlayabilirsiniz.

 

2) Yakıt Enjektör Sıkıntıları

   Yakıt pompanız motor için gerekli olan yakıt miktarını ayarlamak gibi önemli bir göreve sahiptir. Düzgün çalışmazsa eğer motorunuz yakıtsız kalabilir. Bu durum da motordaki yanmanın iyi bir şekilde gerçekleşmesine engel olabilir. Yakıt sisteminde oluşabilecek tek problem bu değildir. Motorda oluşabilecek bir diğer sorun da motora yeterli miktarı aşan yakıt gönderilmesi sonucu motorun taşmasıdır. Çözüm olarak arızalı olan yakıt enjektörlerini kontrol ettirebilirsiniz.

Aracınız yokuş inerken veya çıkarken stop etmesinin nedeni olası bir düşük yakıt basıncıdır. Yakıt hattında bulunan çatlaklar, yakıttaki su ve tıkanmış bir yakıt deposu da motorunuzun durmasına yol açabilir. Bu gibi durumlarda sorunun nereden kaynaklı olduğunu bulmak için tamircinizi ziyaret etmek en mantıklı çözüm olacaktır.

 

3) Triger Kayışında Meydana Gelen Problemler

Arabada belirli parçaların senkronize bir şekilde çalışması için triger kayışı ya da triger zinciri kullanılır. Bu zincir veya kayış aşınmaya yüz tuttuğunda ya da hasar aldığında dişlilerde bir dişin atlaması sonucu motor durabilir. Bu durumun motorda dahili bir zarara neden olması ise acil durum teşkil eder. Bu nedenle triger kayışı ya da triger zinciri ile ilgili bir problem olup olmadığı araştırılmalı ve kayışın aracın kullanım kılavuzunda yazan şekilde değiştirildiğinden emin olunmalıdır.

 

 

4) Elektrikli Bileşenlerde Meydana Gelebilecek Problemler

   Teknoloji hayatımızda birçok şeyi kolaylaştırdığı aşikâr ancak bu kolaylaştırma bize yeni sorunlar da getirdi. Günümüz motorları birbirleriyle her an etkileşim içinde olması gereken bilgisayarlar ile yönetiliyor. Bu etkileşimde oluşabilecek herhangi bozulmada durmuş bir araçla karşılaşma olasılığınız artıyor. Bu durum, uygun sinyaller olmadan bileşenlerin ne yapacaklarını bilememelerinden kaynaklanıyor. Bu problemlere neden olabilecek diğer bir sorun da düzgün bağlanmamış, gevşemiş, bozuk veya paslanmış kablolar olabilir. Elektrikle ilgili sorun ne olursa olsun nedenin belirlenmesi ve çözümü için profesyonel bir yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz.

 

5) Hava Filtresinde Meydana Gelen Problemler

Düzgün ve yeterli bir hava akışı olmadan motorunuz en iyi performansı gösteremez. Bu nedenle hava filtresi değişiminin rutin bir şekilde yapılması gerekir. Hava kirliliğinin üst düzeyde olduğu bir şehir veya bölgede yaşıyorsanız aracınızın stop etmesi ve performans sorunları yaşaması daha muhtemel bir hale gelir. Havadaki duman ve kül, aracın motoruna ulaşan havayı azaltarak nihayetinde hava almasını engelleyerek durmasına sebep olabilir. Hava filtresinin bakımını yaptırmak ve rutin kontrollerde bu rutinin bir parçası olarak filtreye baktırmak aracınızın daha yüksek bir performans ile çalışmasını sağlamanın en sağlam yoludur.

 

Araba Hareket Halindeyken Arıza Işığı Yandığında Ne Yapmak Gerekir?

   Sürüş esnasında arabanızın stop etmesi endişe verici bir deneyimdir fakat bu durumda nasıl davranmanız gerektiğini ve ne ile karşılaşabileceğinizi bilirseniz bu durum size daha az endişe verici bir hal alır.

Motor aniden stop ettiğinde motor güç kaybeder ve ilk olarak hidrolik direksiyonu ve freni kaybedersiniz. Bu nedenle seri bir şekilde hareket etmeniz gerekir. Fren ile arabanızın hızını keserek yolun kenarına geçip diğer arabaların sizi gördüğünden emin olmak için dörtlülerinizi açın. Motoru kapatarak tekrar açmayı deneyin. Bu, işe yaramazsa aracınızın rutin kontrolünü yapın. Bu yöntem de işe yaramazsa yardım çağırmanız gerekebilir. Arabanızın stop etmesine neden olan durumu bulmak için arabanızı güvenilir bir tamirciye çekip destek alabilirsiniz.