Uzun Süre Kullanılamayacak Araç Saklanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hayat sizi arabanın önceki zamanlara kıyasla daha az kullanıldığı durumlara itebilir. İşe yürüyerek gitmeye başladığınız veya evde çalıştığınız zamanlarda arabayı eskisi kadar sık kullanmıyorsanız araçta bulunan çeşitli parçaların kullanılmadığında dahi nasıl zarar görebileceğini anlamak ve bilmek son derece önemlidir. İşte arabanızın eskimesini önlemek ve onu daha uzun süreli saklamak için yapmanız gerekenler!
Arabanızı Uzun Süreli Saklamanın Sonuçları Neler Olabilir?
Bir arabayı uzun süreli park halinde kullanmadan bırakmak düşündüğünüzden daha kompleks bir durumdur. Lojistik açıdan bakıldığında park yeriniz, depolama çözümünüz ve depolama maliyetinizin aylık bütçenizle olan durumunu incelemeniz gerekir. Mekanik açıdan da uzun süreli depolamanın aracınızın elemanları üzerinde oluşabilecek tesirleri de göz önüne almanız gerekir.
1) Gaz Tankında Nem Birikimine Neden olabilir.
Depolama sırasında havadaki nem aracın yakıt deposuna ilerleyebilir. Nem aracın yakıt deposunda yoğunlaşarak yakıta karışır. Bu durum araçtaki gazı kirleterek motor gücünün azalmasına, motorda sıçramaya ve yakıt enjeksiyon sisteminin zarar görmesine yol açar. Aracın benzin deposu da uzun süreli depolanmaya hazırlanmalı ve depolanma esnasında benzin deposu dolu olduğuna emin olunmalıdır. Benzin deposunun dolu olması içinde nem birikimini zorlaştıracağından gaz tankında nem birikimini önlemeye yardımcı olabilir.
2) Akünün Tamamen ya da Kısmen Bitmesine Sebep Olabilir.
Arabalar radyo, hırsızlık önlem cihazı ve saat gibi özellikleri destelemek adına çalıştırılmadığı zamanlarda dahi elektrik kullanırlar. Düzenli sürüş aküyü şarj ederken araç uzun süreli park halinde ise bu şarj işlemi gerçekleşmediği gibi birkaç gün park halinde kaldığında dahi tamamen ya da kısmen bitmiş bir aküyle karşılaşmanız olasıdır. Tıpkı benzin deposunda olduğu gibi akünün de uzun süreli depolamaya hazırlanması şarttır. Arabanızla yanı bölgede olmayacaksanız alternatörün aküyü düzenli bir şekilde şarj etmesi için güvendiğiniz birinden arabayı haftada bir sürmesini isteyebilirsiniz. Diğer bir çözüm olarak araç aküsünün eksi kablosunu çıkarabilirsiniz (Talimatlar için kullanıcı el kitabından faydalanabilirsiniz. Eksi kablosunu çıkarmak akünün şarj kaybetmesini minimize edebilir ancak bu araçtaki saat, radyo ve Bluetooth yapılanmasını kaybetmenize yol açar. Bu, arabayı dolu bir aküyle kullanabilmek adına ödenebilecek bir bedeldir.
3) Lastiğin Düz Aşınmasına Neden Olabilir.
Uzun süreli depolama halinde aracın ağırlığı, lastiğin yere değdiği noktada bir basınç uygular. Bu basınç zaman içinde lastik sırtını aşındırarak temas eden kısmın düzleşmesine ve daha sert bir duruma gelmesine sebep olarak lastik performansını düşürdüğü gibi lastik dayanıklılığını da tehlikeye sokabilir. Tıpkı benzin deposunda ve aküde de olduğu gibi lastiklerin de uzun süreli depolamaya hazırlanması şarttır. Depolama işleminden önce lastik düzleşmesini geciktirmek ve hatta önlemek için lastikleri üreticinin önerisi doğrultusunda ve önerdiği seviyede şişirmek gerekir. Depolama işlemi bir aydan daha uzun bir zaman aralığında olacaksa yokluğunuzda güvendiğiniz birinin birkaç haftada bir arabanızı yeniden park etmesini rica ederek lastiklerin hep aynı temas yüzeyinde kalmasını önleyebilirsiniz.
4) Motor Yağının Kirlenmesine Sebep Olabilir.
Benzin deposu gibi motor yağ odasına da nem girebilir ve bu durum motor yağının kirlenmesine sebep olabilir. Aracı uzun süreli depolamaya aldığınızda bu durum motor yağı haznesinde nemin birikmesine ve bu suyla kirlenmiş yağın motorun hareketli parçalarında yağlama ve motor sıcaklığını düzenleme işinde daha verimsiz olacaktır. Uzun süreli depolama için motor yağının da bir hazırlığa ihtiyacı vardır. Kullanılmış yağ halihazırda eskimiş olduğundan aracınızı depolamadan önce aracınızın motorunu korumak amacıyla filtre değişimi ve yağ değişimi yaptırılabilir.
5) Araçta Kozmetik Hasara Neden Olabilir.
Dış ortamda parka bırakılmış bir aracın boyası zarar görebildiği gibi aracı garajda depolamanın da araç yüzeyinde kir ve kalıntıların birikmesine ve bu birikintilerin zamanla aşındırıcı bir tabaka oluşturarak aracın boyasının koruyucu tabakasını aşındırabileceği de unutulmamalıdır. Bu durum aracı çizilmelere ve güneş hasarına daha hassas bir hale getirebilir. Aracın depolanması sırasında aracın dışını korumaya almak için araç iyice temizlenmeli ve tercihen boya koruyucu bir cila eklenerek sıcaklık ve nem kontrolü olan bir ortamda saklanmalı ve son olarak sıkı bir araba kılıfı ile ek koruma katmanı uygulanmalı. Bu sayede araç boyasının üst katında çizilmeye neden olan toz ve kalıntıların birikimi önlenmiş olur.
6) Aracınız Bir Kemirgen Sığınağına Dönüşebilir.
Aracı ılıman bir ortamda bırakmak boyanın aşınmasını önler ancak araç çeşitli kemirgenler için son derece konforlu bir sığınağa dönüştürebilir. Bu hoş olmayan sürprizin yanı sıra fareler kablolar ve hortumları çiğneyerek ciddi hasarlara neden olabilirler. Motor bölmelerine yuva yapıp aracın çeşitli yerlerine kokulu pislikler bırakarak araçta ciddi hasarların oluşmasına sebep olabilirler. Uzun süreli depolama esnasında aracınızı kemirgenlerden korumak için arabadaki şekerli ambalaj atıkları, unutulmuş yiyecekler ve bunların poşetlerinin araç içinde unutulmadığına emin olunuz. Farelerin girebileceği tüm gizli delikler, egzoz boruları ve hava girişlerinin çelik yün ya da ağ ile kapatıldığına emin olunuz.
7) Fren Elemanlarının Birbirine Yapışmasına Sebep Olabilir.
Aracı park freni açık bir şekilde uzun bir süre park halinde bırakmak, aracın yoldaki tuz ve su gibi maddelere maruz kaldığında aracın park freninin pas tutmasına ve araçta korozyon meydana gelmesine sebep olur. Bu durumda birçok sürücü kendini yolda kalmış bulur ve kendilerine çekici çağırmaktan başka bir çözüm bulamazlar. Tıpkı benzin deposu ve lastiklerde olduğu gibi fren bileşenlerinin de uzun süreli depolamaya hazırlanması gerekir. Araç park halindeyken her zaman için el frenini çekmeniz tavsiye edilse de bunun bir istisnası uzun süreli depolamadır. Depodayken aracın hareket edebileceğinden şüpheleniyorsanız el frenini çekmek yerine tekerleklerin önüne veya arkasına tekerlek takozu koyabilirsiniz.
Tüm rehberimizi inceleyerek yedek parçalar hakkında bilgi edindiniz. Artık aracınız için doğru yedek parçayı Yedpama Yedek Parça Marketi üzerinden seçip yedek parça ihtiyacınızı hızlı ve güvenilir bir şekilde temin edebilirsiniz. Yedek parçalar hakkında bilgi almak için bize ulaşın.