Aracınızı ikinci el hatta sıfır almış olsanız da yıllarca sağlıklı ve iyi durumda kalmasını sağlamak için onunla iyi bir şekilde ilgilenmeniz önemlidir. Fakat fark etmeden hatalar yapıyor veya son derece gerekli araç bakım prosedürlerini atlıyor olabilirsiniz. Bu sebeple arabanızın ömrünü istemeden kısaltmış olursunuz. Arabanızın yıllar geçse bile sorunsuz çalışması için bazı ipuçlarını sizin için derledik. Rehberimize devam ederek bu bilgilerden yararlanabilirsiniz.
Park Ederken El Frenini Kullanmamak
El frenini sadece eğimli alanlara park ettiğinizde mi kullanıyorsunuz? Bu kötü ve zararsız görünen alışkanlığı bırakarak şanzımana daha uzun bir ömür sunabilirsiniz. İster eğimli ister düz bir zeminde olun, park ettiğinizde el frenini çekmeniz gerekir. El frenini kullanmamak şanzımana çok fazla yük bindirir ve bu da bileşenlerde erken hasara yol açabilir.
Yağ Değişim Rutinini Atlamak
Günümüzde araçlar, yağ değişimine ihtiyaç duymadan 8.000 ila 10.000 kilometreye kadar yol gidebilir. Önerilen yağ değişim programı aracınızın kullanım kılavuzunda belirtilir. Aracınızı 2. el olarak satın aldıysanız ve araç kılavuzu mevcut değilse, araç üreticisinden yağ değişim programını öğrenmeniz gerekir. Gerekli olan yağ değişimini düzenli periyotlarla tekrarlamanızdır. Çünkü zamanı geçmiş motor yağı, düşük motor performansına ve diğer önemli sorunlara yol açabilecek tortu birikintilerine neden olabilir.
Düşük Kaliteli Yedek Parça Kullanmak
Arabanıza ne kadar iyi bakarsanız bakın olası bir kaza tüm emeğinizi hiçe sayabilir. Bu sebeple kaliteli ve güvenilir yedek parçalar kullanmak sandığınızdan daha önemlidir. Kaza olasılığı dışında örneğin arabanızın lastikleri çok uzun süredir takılıysa veya farlarınızın görüş açısı sorun yaratmaya başladıysa yeni parçalara ihtiyacınız var demektir. Böyle bir durumda ucuzunu elde etmek için acele etmeyin. Tasarruf ettiğiniz birkaç liranın yeni satın aldığınız ucuz ve güvenli olmayan araba parçasının aracınıza zarar vermesine müsaade etmemelisiniz. Yedpama Yedek Parça Servisi olarak güvenilir araba parçalarını kolayca sitemizde bulabilirsiniz. Aracınız için yüksek kaliteli yedek parçalara ihtiyacınız varsa bizimle iletişime geçin.
Uyarı Işıklarını Önemsememek
Aracınızın uyarı ışıklarının bir amacı vardır: sizi olası bir probleme karşı uyarmak. Çoğu zaman her uyarı ışığı önemsenmeyebilir fakat ertelemek güvenliğinizi tehlikeye atabilir. Özellikle, Check Engine ışığı yanarsa arabanızı sertifikalı bir oto tamircisine götürmeyi ihmal etmeyin. Işığı tetikleyebilecek çeşitli olasılıklar vardır ve bunların tümü aracınız için kötü olabilir. Dikkat etmeniz gereken diğer önemli hususlar da TPMS veya lastik basıncı izleme sistemidir. Gösterge tablosunda işaret görürseniz hemen kontrol edin. Bu uyarı, bir veya birden fazla lastiğin hava kaybettiği anlamına gelir. TPMS ışığının arızalanmış olabileceği zamanlar da vardır. Bu durumda aracınızı tamir ettirmek için servis merkezine götürün.
Lastik Basıncını Kontrol Etmemek
Olması gerektiğinden fazla veya az şişirilmiş lastiklerle sürüş, arabanız için iyi bir deneyim değildir. Yol tutuş performansında düşüklüğe, düşük yakıt ekonomisine ve lastik patlama olasılığının artmasına neden olabilir. Ne yazık ki, lastikler tamamen normal görünseler bile fazla veya az şişirilmiş olabilir. En pratik çözüm, kendi lastik basınç göstergenizi almak ve kontrolleri düzenli olarak yapmaktır. Aracınızın lastikleri hava kaybetmekte ısrarcıysa oto teknisyenlerine kontrol ettirmeniz sizi olası tüm lastik problemlerinden koruyacaktır. Lastik değişim zamanını düzenli olarak takip etmek de son derece önemlidir.
Aracı Hızlı Kullanırken Kasislere Dikkat Etmemek
Tümsek ve kasislerin üzerinden yüksek hızda geçmek aracınızın birçok parçasına zarar verebilir. Tekerlek ve lastikler, arabanın süspansiyon parçaları ve direksiyon kolonu zarar görecek parçalara örnek verilebilir. Hasarın büyüklüğüne bağlı olarak, sorunu çözmek için bir teknik servis uzmanına danışmanız gerekebilir. Bu yüzden yoldaki çukurlardan, tümseklerden engebeli sürüş yollarından olabildiğince kaçınmaya çalışın. Yapamıyorsanız, yavaşlayın ve mümkün olduğunca dikkatli bir şekilde üzerlerinden geçin.
Lastikleri Hizalamayı Unutmak
Aracınızın lastiklerini çevirmek ve hizalamak, lastik sırtının eşit olarak aşınması ve maksimum yol tutuşu sağlamak için gereklidir. Ancak, lastik rotasyonu ve hizalamasının diğer bakım prosedürleri kadar sık yapılmasına gerek yoktur. Bu sebeple birçok araç sahibi araç bakımı denildiğinde lastikleri hizalamayı göz ardı ediyor. Bakım notları arasına bunu da ekleyin veya güvenilir teknisyeninizden size zamanında hatırlatma yapmasını isteyin.
Yakıt Deposunu Boş Bırakmak
Arabanızın yakıt deposunu boşta veya az bir yakıtla bırakmak aracınız için yapabileceğiniz diğer bir kötülüktür. Aracınızın yakıt sistemi, deponuzda en uygun miktarda benzin bulunduğunda en iyi şekilde çalışır. Her zaman boşa yakın bir yakıt miktarıyla aracınızı kullanırsanız, yakıt sistemine hava girmesi olasıdır ve performansını etkileyebilir. Belirtilerinden beri sık sık aşırı ısınma görülmesidir. Mümkün olduğu kadar arabanızın deposunu haznenin yarısı veya en az dörtte üçü dolu olacak şekilde tutmaya çalışın. Arabanızın bakımını yapmak sadece ömrünü uzatmak değildir. Aracınızın maksimum performansı koruması ve daha da önemlisi sizin ve yolcularınızın güvenliğini güvence altına almaktır. Tüm iyi bakıma rağmen zaman zaman aksaklıklar olur ve parçalarımız arızalanabilir.