Öncelikle hidrolik yağın diğer yağ türlerinden çok daha farklı olduğunu bilmeniz gerekir. Peki, hidrolik yağ nedir?
Hidrolik yağ, hidrolik makine ve ekipmanlar arasında güç aktarımında kullanılan sıkıştırılamayan hidrolik sıvı olarak da bilinen sentetik veya mineral bazlı olabilen bir sıvıdır. Hidrolik sıvı, gücü aktarmanın yanı sıra makine ve ekipmanlar için bir soğutucu, yağlayıcı ve sızdırmazlık maddesi olarak işlev görür.
Sentetik ve Mineral Bazlı Hidrolik Sıvının Farkı Nedir?
Yağların ve yağlayıcıların çok çeşitli türleri olsa da bunların çoğu mineral bazlı veya sentetiktir. Mineral bazlı olan hidrolik sıvılar ham petrol fraksiyonlarından üretilir. Sentetik hidrolik sıvılar ise kimyasal olarak üretilir. Sentetik yağlar mineral yağlara kıyasla yüksek sıcaklık performansına yardımcı olacak, biyolojik olarak parçalanabilir ve oksidasyon kararlılığı gibi üstün fiziksel özelliklerle formüle edilirler.
Hidrolik Sistemlerin Çalışma Sistemi Nedir?
Hidrolik yağ, sistemin bir ucundan diğer ucuna kadar en yüksek gücü aktarmak için kullanılır. Bu sıkıştırılamayan hidrolik yağa genellikle pistondan sürülen harici bir güç uygulandığında bu yağ hidrolik bölmeden itilerek sistemin hedef uç olarak adlandırılan diğer kısmında da bir güç oluşturur. Bu durum da hareketle sonuçlanır. Bu çıktı, performansı artırmak ve nihai bir sonuca ulaşmak için kullanılır.
Bu sıkıştırma nesneye kuvvet uygulanırken elde edilir. Tüm sıvılar ve gazlar bir dereceye kadar sıkıştırılabilir. Ancak hidrolik yağda böyle bir durum söz konusu değildir.
Arabanız İçin Hidrolik Yağ Seçimi
Piyasada çeşitli hidrolik yağlar ve yağlayıcılar ve yağlayıcılar bulunur. Uzmanlar, satın alım öncesinde yağ ve yağlayıcıların standartlarını kontrol etmeniz ve arabanıza uygun hidrolik yağı orijinalliğinden emin olduğunuz ve güvenilir tedarikçilerden satın konusunda tavsiyede bulunuyor.
Hidrolik makinelerin ve donanımlarının uzun ömürlü olması ve güçlü performans göstermesi hidrolik yağın kalitesine bağlıdır. Hidrolik makine için en uygun yağ seçiminde her şey hidrolik sisteme, hidrolik uygulamaya uygunluk ve viskozite derecesine bağlıdır. Piyasada çok farklı çeşitlerde hidrolik yağlar bulunur ancak bunların sadece bir kısmı hidrolik uygulamaya uygundur. Hidrolik yağ seçiminde iki temel hususa dikkat etmeniz gerekir: Hidrolik yağ tipi ve viskozite derecesi.
Hidrolik sisteminiz için uygun yağ seçimi, sistemde kurulu hidrolik pompa tipine ve uygulamaya göre belirlenir. Bunun dışında hidrolik yağın baz türü, genel yağ kalitesi ve performans özellikleri de dikkat edilesi hususlardandır.
Viskozite Gereksinimleri: Yağlayıcı seçiminde bilinmesi gerekenler pompa tasarım tipleri ve viskozite dereceleridir. Hidrolik sistemlerde pompa tasarımları, belirli görev ve faaliyetler için geliştirildiğinden birbirlerinden farklı özellikler gösterirler. Kanatlı, dişli ve pistonlu olarak üç ana pompa tasarımına sahiptir. Bu nedenle yağlayıcı seçerken pompa tipine de bakmak gerekir.
Kanatlı Pompa: Dönen şaft etrafında düzenlenmiş yuvalara sahip rotorlarla tasarlanmıştır. Basınç kapasitesi düşük olmasına rağmen sorunsuz çalışmayı ve gürültünün az olmasını sağlar. Kanatlı pompalar diğer pompa çeşitlerine göre daha pahalıdır ancak sabit akış sağlaması yönüyle daha tercih edilebilirdir. Kanatlı pompalarda kullanılan sabit deplasmanlı tasarımlardır.
Pistonlu Pompa: Değişken deplasmanlı ve orta yol hidrolik pompasıdır. Kanatlı pompalara kıyasla daha dayanıklıdır. Aynı zamanda 6.000 psi basınç ürettiğinden ağır sanayi işleri de yapabilir.
Dişli Pompa: Dişli pompalar, temelde iç ve dış dişli olmak üzere ikiye ayrılır. Her ikisi de sabit deplasman sınıfındadır. Dişli pompalar basit olması yönüyle çoğu hidrolik makinede kullanılabilirler. İç dişli pompa genellikle otomotiv yağ pompalarında bulunurken, yağı dişlinin dışına geçirip iten iki dişli ile etkinleştirilir. 2.200 cSt’ye kadar geniş bir viskozite aralığı sunar. Bu durum da pompanın 3.500 psi’ye kadar bir basınçla yüksek bir verim ve sorunsuz bir çalışma olanağı sağlar. Dış dişli rotor, çalışmak için iç dişliye bağlanır. Diğer pompa türlerinden daha az bakım gerektirdiğinden diğer pompa türlerine kıyasla daha ekonomiktir ancak 300 cSt’ye kadar sınırlı bir viskozite aralığı vardır.
Hidrolik Yağların Türleri Nelerdir?
Tek Dereceli Yağ: Hidrolik sistem düşük sıcaklık gerektirdiğinde tek veya çok dereceli yağ kullanılır. Bu sayede uygulamanın viskozite derecesini korumasına yardımcı olur.
Deterjan Yağı: boyutlarının daha küçük olması yönüyle daha çok mobil hidrolik sistem için uygundur. Avantajlı yanı ise su içeriğini emülsiyon hale getirmesidir.
Aşınma Önleyici Yağ: Yağlamayı sürdürmek ve aşınmayı önlemek için motorda aşınma önleyici olarak Çinko Dialkol Ditiyofosfat kullanılır.